Vinç Periyodik Bakım

Vincin performansını ve güvenilirliğini yükseltmek için yapılan bu tür vinç periyodik bakım, makinaların daha uzun kullanılmasına yardımcı olduğu gibi, işletmeyi zarar etmekten de korur. Daha da önemlisi olası kaza ve ölümlerin önüne geçer.

Portal vinçin avantajları nelerdir?

Vinç periyodik bakım aşamaları

Vinçlerde yapılması gereken periyodik bakımları şu şekilde sıralayabiliriz;

 

1. Vinç Periyodik Bakım: Bu bakım türü vinçlerin donanım ve elemanlarının doğru ve yeterli bir şekilde çalışmasına devam etmesini sağlamaktadır.

 

2. Arıza Sonucu Yapılan Bakım: Bu bakım türünde bir arıza sonucu tamir işlemi uygulanır. Vincin parçalarının çalışmasını arıza öncesinde olduğu gibi doğru ve yeterli şekilde sürdürebilmesini sağlamaktadır. Vinci eski çalışma koşullarına tam olarak geri döndürür.

 

3. Parçaları Değiştirme: Vincin donanım ve parçalarında herhangi bir aşınma meydana gelirse bu bakım türü uygulanmaktadır. Bunun yanında vinç uygun çalışma yeteneğini kaybederse de vince değiştirme bakımı uygulanmaktadır.

 

4. Dinamik Bakım: Bu bakım çeşidinde sistem uzaktan takibe alınır, gelen veriler bilgisayar vasıtasıyla devamlı olarak takip edilir ve bir değerlendirme yapılır.

 

Vinçlerde Periyodik Bakım Aşamaları Nelerdir?

Vinçlerin temel bakım ve onarımları ile ilgili 2 önemli kavram mevcuttur. Bunlardan biri muayene bir diğeri de servistir. 

 

Muayene: Kritik parçaların muayenesi sayesinde tesisin güvenilirliği büyük oranda artacaktır. Muayene, eskiyen parçaların yenileriyle değiştirilmesi ve ileride olabilecek arızaların giderilmesini sağlamaktadır. Normal olarak bütün bakım programları süresince uygulanır. Muayene genel olarak yakın zamanda hangi parçaların tamir veya bakıma ihtiyaç duyacağını ölçmek için düzenli aralıklarla yapılmaktadır.

 

Servis: Servis ise rutin temizleme, yağlama ve ayarlama ile aşınmayı önemli ölçüde azaltır ve arızaları giderir. Bu süreç hem kullanım deneyimine hem de imalatçıların önerileri göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Ancak yapılan bütün bu bakımlar, arızaların meydana gelmesini önleye yetmeyebilir.

 

Vinçlerde periyodik bakımlar

Vinçlerin ilk bakımı 50 işletme saati veya ilk ayın sonunda, diğer periyodik bakımlar ise çalışma koşullarının ağırlığına bağlı olarak bir ile üç aylık periyotlarla yapılmaktadır. Vinç bakımlarının imalatçı firmanın sizlere vermiş olduğu işletme ve bakım talimatlarına göre, uzman bakım personeli tarafından yapılması oldukça önemlidir.

 

İlk bakım:

  1. Bu aşamada bütün redüktörlerin yağları değiştiriliyor.
  2. Tüm parçaların ve emniyet sisteminin işlerlik kontrolü yapılmaktadır.
  3. Tüm yağlamalar vinci aldığınız imalatçı firmanın temin ettiği yağlama cetveline göre gerçekleştirilir.

 

Periyodik bakım:

İlk bakımdaki işlemlere ek olarak aşınma kontrolleri yapılır ve değişmesi gereken parçalar değiştirilir. Kancalar ile ilgili aşağıda belirtilen noktalar göze çarparsa kancaların yenilenmesi gerekir;

  • Kancada çatlak veya çatlaklar oluşması
  • Tarafsız eksenden yaklaşık 10 derece sapan eğilme veya burulma deformasyonlarının oluşması
  • Emniyet mandalsız kancalarda, kanca ağzı genişliğinin yüzde 15 miktarını aşması
  • Emniyet mandallı kancalarda, kanca ağzı ile mandal arasında bulunan mesafenin yüzde 8 miktarını aşması
  • Emniyet mandalının aşınma veya deformasyondan kaynaklanan sebeplerden dolayı kullanılmaz hale gelmesi
  • Emniyet mandalının kanca ağzını tam anlamıyla kapatacak şekilde deforme olması
  • Orijinal kesitin yüzde 10 miktarını aşan aşınma

 

Vinçlerde test ve kontroller

Krenler ilk satın alındığı zaman mekanik sistemlerin kasıntısız ve sürtünmesiz çalışması, elektrik sistemlerinin amacına uygun bir şekilde faaliyet göstermesi ve emniyet sistemlerinin işlerliği kontrol edilmektedir. Aşırı yükleme ve yapılan sehim kontrolü de yine alım aşamasında yapılan test işlemleri arasında yer almaktadır.

 

Bakım sonrasında yapılan testler ise, tüm vinç elemanlarının işlerlik kontrolü ile aşırı yük ve sehim kontrolünden ibarettir. Anlattığımız bu durumlarla birlikte, vinçlerin güvenli ve verimle çalışması için kren operatörleri günlük koruyucu bakımlardan sorumludur. Operatörler, gevşek cıvata, pislik, yağ kaçağı olup olmadığı hakkında karar verir; yürüyüş yolu ve köprüyü kontrol ederler, kaldırma mekanizması ile halatların genel durumunu not ederler.

 

Vinçlerde yapılması gereken en elzem kontrol ve muayene ise, halatların kontrolüdür. Makinelerin genel olarak kullanımındaki ekonomi ve emniyetin sağlanması tüm yükü taşıyan halat ve bağlantılarının periyodik muayenesini gerektirmektedir.

 

Vinçler çalışmaz duruma gelmeden önce periyodik bakımlardan geçirilerek güvenli ve verimli bir biçimde işlerliklerini sürdürmesi gerekmektedir. Yapılacak tüm bakımlar, iş emniyetini tehlikeye atacak ve büyük ekonomik zararlara meydan verecek aksaklıkları önler. Ayrıca vinç kullanılan işletmenin de verimliliğine de yardımcı olur.

Korkmaz Vinç, tüm vinç periyodik bakım süreçlerinizi başarıyla gerçekleştirmektedir. Vinç periyodik bakım fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

BİZE ULAŞIN!
  • DEV VİNC SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
  • Telefon : +90.332 342 4776
  • Export Department : +90 (544) 404 36 00
  • Adres : Başak Mh. Konya Ereğli Cd. Arabacı Sk. No: 7/A KARATAY / KONYA
SİTE İSTATİSTİKLERİ
  • Konu Başlıkları (56)
  • Yorumlar (19)
  • Resimler (50)
  • Dokümanlar (0)

DEV VİNC SANAYİ VE TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ

Vinç sektöründeki 30 yıllık tecrübesiyle 2000 yılında faaliyete başlayan firmamız siz değerli müşterilerimizden aldığı güç ve güvenle sektörün önde gelen firmalarından birisi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Mühendislik bilgisini proje aşamasından son ürüne kadar en verimli şekilde kullanan DEWİNCH; eğitim devamlılığı ile kendisini sürekli geliştirmektedir. ISO 9001:2008 Kalite yönetimi sistemi sertifikasına sahip olan firmamız Portal Vinç, Gezer Vinç, Arabalı Vinç, Yer Vinci, Monoray Vinç, Pergel Vinç ve danışmanlık konularında hizmet vermektedir..

Adres : Başak Mahallesi Konya Ereğli Caddesi Arabacı Sokak No : 7/A KARATAY / KONYA / TR

Telefon : +90.332 342 4776 | Export Department : +90 (544) 404 36 00

Site Haritası - Rss Beslemesi